This page is hosted for free by cba.pl. Are you the owner of this page? You can remove this message and unlock many additional features by upgrading to PRO or VIP hosting for just 5.83 PLN!
Want to support this website? Click here and add some funds! Your money will then be used to pay for any of our services, including removing this ad.

Rozmnażanie kaczek

biała kaczka

Kaczki na ogół mają tylko jednego partnera na raz, chociaż partnerstwo zwykle trwa tylko jeden rok. Większe gatunki i bardziej osiadłe gatunki (jak specjaliści z szybkich rzek) zwykle łączą się w pary przez wiele lat. Większość gatunków kaczek rozmnaża się raz w roku, decydując się na to w sprzyjających warunkach (wiosna / lato lub pora deszczowa). Kaczki również mają tendencję do zakładania gniazda przed rozmnażaniem, a po wykluciu doprowadzają kaczuszki do wody. Kaczki matki bardzo opiekują się i opiekują się swoimi młodymi, ale mogą porzucić niektóre ze swoich kaczątek, jeśli fizycznie utknęły w obszarze, z którego nie mogą się wydostać (np. Gniazdują na zamkniętym dziedzińcu) lub nie prosperują z powodu wad genetycznych lub chorób spowodowane hipotermią, głodem lub chorobą. Kaczątka mogą być także osierocone przez niespójne późne wykluwanie się, w którym wykluwa się kilka jaj po tym, jak matka opuściła gniazdo i doprowadziła kaczuszki do wody. Większość kaczek domowych zaniedbuje swoje jaja i kaczuszki, a ich jaja muszą wykluć się pod kurą hodowlaną lub sztucznie.

Samice kaczki krzyżówki wydają klasyczne „kwakanie”, podczas gdy samce wydają podobny, ale bardziej chrapliwy dźwięk, który jest czasami zapisywany jako „breeeeze”, ale pomimo powszechnych nieporozumień większość gatunków kaczek nie „kwakanie”. Zasadniczo kaczki wykonują wiele połączeń, od gwizdków, gruchania, jodeł i chrząknięć. Na przykład, scaup – które nurkują kaczki – wydaje odgłosy przypominające „scaup” (stąd ich nazwa). Połączenia mogą powodować głośne wyświetlanie połączeń lub cichsze połączenia kontaktowe.

Występowanie kaczek na świecie

śpiąca kaczka

Kaczki mają kosmopolityczny rozkład. Wiele gatunków udaje się żyć na sub-antarktycznych wyspach, takich jak Georgia Południowa i Wyspy Auckland. Wiele kaczek zdołało osiedlić się na wyspach oceanicznych, takich jak Hawaje, Nowa Zelandia i Kerguelen, chociaż wiele z tych gatunków i populacji jest zagrożonych lub wyginęło.

Niektóre gatunki kaczek, głównie te rozmnażające się na umiarkowanej i arktycznej półkuli północnej, migrują; jednak osoby w tropikach na ogół nie są. Niektóre kaczki, szczególnie w Australii, gdzie opady są nierównomierne i nieregularne, są koczownicze, szukając tymczasowych jezior i basenów, które tworzą się po miejscowym ulewnym deszczu.

Na całym świecie kaczki mają wiele drapieżników. Kaczątka są szczególnie wrażliwe, ponieważ ich niezdolność do latania czyni je łatwymi ofiarami nie tylko dla drapieżnych ptaków, ale także dla dużych ryb, takich jak szczupaki, krokodyle, drapieżne testudiny, takie jak żółw aligatora i inni łowcy zwierząt wodnych, w tym ptaki jedzące ryby, takie jak czaple. Gniazda kaczek są atakowane przez drapieżniki lądowe, a samice lęgowe mogą być przyłapane nieświadomie na gnieździe przez ssaki, takie jak lisy lub duże ptaki, takie jak jastrzębie lub sowy.

Dorosłe kaczki są szybkimi lotnikami, ale mogą być złowione na wodzie przez duże drapieżniki wodne, w tym duże ryby, takie jak muskie z Ameryki Północnej i szczupak europejski. W locie kaczki są bezpieczne przed wszystkimi drapieżnikami, z wyjątkiem kilku, takich jak ludzie i sokół wędrowny, który regularnie wykorzystuje swoją prędkość i siłę do łapania kaczek.

Zwyczaje żywieniowe kaczek

dziób kaczki

Kaczki jedzą różnorodne źródła pokarmu, takie jak trawy, rośliny wodne, ryby, owady, małe płazy, robaki i małe mięczaki.

Kaczorowate żywi się na powierzchni wody lub na lądzie lub tak głęboko, jak to możliwe, podnosząc się bez całkowitego zanurzenia. Wzdłuż krawędzi dzioba znajduje się struktura grzebienia zwana pecten. To napręża wodę tryskającą z boku dzioba i zatrzymuje każdy pokarm. Pecten służy również do przygotowywania piór i przechowywania śliskich produktów spożywczych.

Nurkowanie i kaczki morskie żerują głęboko pod wodą. Aby łatwiej było się zanurzyć, kaczki nurkowe są cięższe niż kaczki pływające, dlatego mają większe trudności z odlotem.

Kilka wyspecjalizowanych gatunków, takich jak nurogęsi, jest przystosowanych do chwytania i połykania dużych ryb.

Inne mają charakterystyczny szeroki płaski dziób przystosowany do prac pogłębiarskich, takich jak wyciąganie wody, wyciąganie robaków i małych mięczaków z błota, poszukiwanie larw owadów oraz prace masowe, takie jak pogłębianie, trzymanie, obracanie głowy w pierwszej kolejności i połykanie wijąca się żaba. Aby uniknąć obrażeń podczas kopania do osadu, nie ma zboża, ale nozdrza wychodzą przez twardy róg.

The Guardian (brytyjska gazeta) opublikował artykuł zalecający, aby kaczki nie były karmione chlebem, ponieważ szkodzi to zdrowiu kaczek i zanieczyszcza drogi wodne.

Budowa anatomiczna kaczek

kaczki w stawie

Ogólny plan budowy kaczek jest wydłużony i szeroki, a kaczki mają również stosunkowo długą szyję, choć nie tak długą szyję jak gęsi i łabędzie. Kształt ciała nurkujących kaczek różni się nieco od tego, że jest bardziej zaokrąglony. Rachunek jest zwykle szeroki i zawiera ząbkowane pecten (biologia), które są szczególnie dobrze zdefiniowane u gatunków karmiących filtrami. W przypadku niektórych gatunków ryb rachunek jest długi i mocno ząbkowany. Łuskowate nogi są mocne i dobrze rozwinięte i na ogół osadzone daleko w tyle na ciele, szczególnie u gatunków bardzo wodnych. Skrzydła są bardzo silne i są na ogół krótkie i spiczaste, a lot kaczek wymaga szybkich, ciągłych ruchów, wymagających z kolei silnych mięśni skrzydeł. Trzy gatunki kaczek parowych są jednak prawie nielotne. Wiele gatunków kaczek jest tymczasowo nielotem podczas pierzenia; w tym okresie szukają chronionego siedliska z dobrymi zapasami żywności. Ten pierzenie zwykle poprzedza migrację.

Kaczory z gatunków północnych często mają ekstrawaganckie upierzenie, ale jest to pierzenie w lecie, aby nadać bardziej kobiecy wygląd, upierzenie „zaćmienie”. Gatunki zamieszkujące na południu zazwyczaj wykazują mniejszy dymorfizm płciowy, choć istnieją wyjątki, takie jak rajski nowozelandzki owczarek shelduck, który jest uderzająco dymorficzny pod względem seksualnym i w którym upierzenie samicy jest jaśniejsze niż u samca. Upierzenie młodych ptaków na ogół przypomina upierzenie samicy. W trakcie ewolucji samice kaczek ewoluowały, aby mieć pochwę w kształcie korkociągu, aby zapobiec gwałtowi.

Kaczki – gatunek ptaków

kaczki

Kaczka to popularna nazwa wielu gatunków z rodziny kaczkowatych, w tym również łabędzi i gęsi. Kaczki są podzielone na kilka podrodzin z rodziny kaczkowatych; nie reprezentują one grupy monofilowej (grupy wszystkich potomków jednego wspólnego gatunku przodków), ale formę taksonu, ponieważ łabędzie i gęsi nie są uważane za kaczki. Kaczki to głównie ptaki wodne, przeważnie mniejsze niż łabędzie i gęsi, i można je znaleźć zarówno w słodkiej wodzie, jak i wodzie morskiej.

Kaczki są czasem mylone z kilkoma rodzajami niepowiązanych ptaków wodnych o podobnych formach, takimi jak loony lub nurkowie, perkozy, wici i łyska.

Słowo „kaczka” pochodzi od staroangielskiego * dūce „nurek”, pochodna czasownika * dūcan „kaczkować, schylać się nisko, jakby chciał się pod czymś zanurzyć lub nurkować”, ze względu na sposób, w jaki wiele gatunków karmi kaczki grupowe przez podwyższenie; porównaj z holenderskim duiken i niemieckim tauchen „nurkować”.

Samiec nazywa się kaczorem, a samica nazywa się kaczką, a w ornitologii kurą.